Viața e grea și, uneori, simțim că nu mai suntem capabili să facem nimic. Ne simțim imobilizați într-o stare care ne obligă să nu fim capabili de a ne aminti care este scopul nostru în viață. 

Uităm să zâmbim, uităm să luptăm, uităm să ne bucurăm de fiecare minut prețios al vieții noastre. Motivele noastre sunt extrem de întemeiate, nu este deloc ușor să trăiești cât de cât decent zilele astea. 

Muncim mult, câștigăm puțin, țara este un dezastru, timpul nu ne mai ajunge și nimic nu se leagă. Pe lângă asta, trebuie să ne îngrijim și de casă, eventual de copii, animale de companie, curățenie, facturi, mâncare, cumpărături, reparații care apar când ți-e lumea mai dragă și lista continuă la nesfârșit. 

Până la urmă, cine este responsabil pentru ceea ce ni se întâmplă? Există o altă persoană care ia decizii în locul nostru? Ei bine, răspunsul este nu. Toate discursurile motivaționale îți spun că tu ești motorul vieții tale. Tu ești piesa principală și doar tu poți face schimbarea care îți va oferi fericire, atunci când îți asumi acțiunile de până acum. 

Ni se întâmplă atât de des să ne lăsăm purtați de comoditate, de teamă, de confortul simplității în care trăim, dar dacă nu este de ajuns, nu ar trebui să schimbăm ceva? 

Trebuie să facem CEVA. Dar ce? De unde să începem? Din punctul meu de vedere, răspunsul este simplu. În primul rând, ar fi bine să începem cu starea de spirit. Nu se va schimba nimic dacă rămânem înverșunați. Ne trebuie o minte limpede, o atitudine senină și, să îndrăznesc să spun, optimistă. 

Pentru a ajunge acolo, fiecare om trebuie să se gândească la lucrurile care îl calmează, la lucrurile care îi oferă forța de a merge mai departe, de a ajunge la invincibilitate. Acestea diferă de la persoană la persoană, dar există anumite generalități care, cred eu, ne vin în ajutor. Acestea sunt lucrurile care îmi oferă mie putere și mă fac să ies din starea de nesiguranță din cele mai „negre’ momente: 

1. Sunt recunoscătoare pentru sănătatea mea

Clișeic? Poate. Totuși, acesta este primul lucru pe lista mea. De câte ori nu ne uităm la filme în care oamenii care nu își apreciau viața încep să trăiască la maxim atunci când află că sunt bolnavi? De ce trebuie să ajungem acolo?

Dacă suntem sănătoși, dacă oamenii dragi din jurul nostru sunt sănătoși, avem TOTUL și nu o spun doar așa, chiar cred în asta. Într-un fel sau altul, totul se rezolvă, mai puțin irosirea vieții, a timpului, pe subiecte care nu au niciun fel de importanță. 

Trăiește ca și cum ai muri mâine. Învață ca și cum ai trăi veșnic.

Mahatma Gandhi

2. Respir și îmi pun problemele pe hârtie

De câte ori nu ne-am dat seama că am uitat să respirăm normal în momentele de cumpănă? O simplă reglare a respirației poate face minuni, ne calmează și ne ajută să vedem totul altfel, mai ușor de rezolvat. În plus, putem oricând să încercăm să facem o listă (poate doar mental) prin care să ne reorganizăm problemele. Cel mai important este să începem cu pași mici, cu lucrurile a căror rezolvare este chiar în fața ta.

Ți s-a stricat mașina de spălat? Dă un telefon și rezolvă problema. Nu ai timp? Găsește pe cineva care lucrează sâmbăta. După ce sunt tăiate de pe listă lucrurile mărunte care îți inundă mintea, mergi mai departe. Pas cu pas, vei ajunge acolo.  Totul se rezolvă, mai puțin irosirea vieții, a timpului, pe subiecte care nu au niciun fel de importanță.

Nimeni nu te poate face să te simți inferior fără consințământul tău.

Anna Eleanor Roosevelt

3. Îmi aduc aminte că nu toate zilele sunt la fel 

Este atât de ușor să ne lăsăm invadați de gândurile negative încât uităm că nu toate zilele vor fi ca aceasta. Da, astăzi avem o zi proastă, o zi jalnică, simțim că nu mai ieșim niciodată din starea asta, dar depinde de noi, este responsabilitatea noastră pe care trebuie să ne-o asumăm atunci când nu luptăm cu demonii care ne fac să credem că așa va fi mereu.

De ce să îți îngreunezi situația? Mâine va fi mai bine! Trebuie doar să ai puterea să treci peste ziua de azi, pas cu pas, așa cum am spus. Totul se rezolvă, mai puțin irosirea vieții, a timpului, pe subiecte care nu au niciun fel de importanță.

Sensul existenţei noastre este să fim fericiţi.

Dalai Lama

4. Fac ceva care îmi aduce fericire

Îmbrățișează-ți copilul, joacă-te cu animalul de companie, mănâncă ceva bun, fă o baie fierbinte, cumpără-ți ceva, bea un pahar de vin într-un pahar fandosit, fă o plimbare, sărută-ți partenerul sau partenera de viață, fă o faptă bună, oricât de mică ar fi, dă un telefon unei persoane care te ascultă, caută filmulețe cu animale haioase pe YouTube, citește, aranjează-te, fă ceva care îți aduce un strop de fericire. Totul se rezolvă, mai puțin irosirea vieții, a timpului, pe subiecte care nu au niciun fel de importanță.

Renunță la comparații și poți să te bucuri de viață la maxim.

Osho

5. Pun întrebările care contează

Sunt sănătoasă? Da. Sunt iubită? Da. Iubesc? Foarte mult. Am un acoperiș deasupra capului? Da. Sunt puternică? Da. Sunt capabilă? Da. Am toate resursele pentru a face o schimbare? Nu. Am destule? Da. Mă concentrez pe ceea ce contează cu adevărat? Acum, da. Pot face asta? Da. Îmi pune altcineva piedici în afară de propria-mi teamă? Nu. Hai, să-i dăm drumul. 

Totul se rezolvă, mai puțin irosirea vieții, a timpului, pe subiecte care nu au niciun fel de importanță.

Ștefania Istrate
ComentariiÎnchide

Adaugă comentariu