Bazează-te pe cultura românească să îți împuie capul cu superstiții de la cea mai fragedă vârstă. Mamele primesc instrucțiuni clare înainte de a aduce un copil pe lume, să nu mai spunem de toate lucrurile interzise unei femei după ce naște: nu au voie să cumpere nimic pentru bebeluș, nu au voie să iasă din casă 40 de zile după ce nasc (sau vor lăsa foc în urma lor!) și exemplele continuă la nesfârșit.

Așadar, atunci când suntem crescuți (să îndrăznesc să spun îndoctrinați?) cu asemenea principii, cum să nu ne temem de cea mai rea zi a săptămânii? Ziua de marți este scrisă cu flăcări după părerea anumitor persoane, în special atunci când este data de 13. 

Bineînțeles, atunci când mai creștem, avem șansa de a ne documenta și de a înțelege de unde au pornit exact aceste superstiții, putând să cernem, prin propriile noastre valori, importanța și veridicitatea acestora. 

Totuși, oare câți dintre noi am făcut asta până acum și câți am rămas cu aceleași păreri implementate de bunicile noastre în vremea copilăriei, ajungând să transmitem și noi, la rândul nostru, aceleași frici nefondate copiilor noștri?!

În general, superstițiile sunt modalități de manipulare impuse de religie. Probabil că în acele vremurile, existau oameni a căror interese au fost satisfăcute de naivitatea oamenilor prin implementarea superstițiilor, adică, mai pe românește, prin FRICĂ. 

Până la urmă, motivul pentru care le respectăm este legat de teama de a nu ni se întâmpla ceva rău, ca și cum, noi, oamenii de rând, avem atât de multă putere încât putem schimba cursul vieții noastre printr-un gest care să ne scape de piaza rea. 

În cazul de față, atunci când îți taie calea o pisică neagră într-o zi de marți, apelezi la gestul salvator și faci trei pași în spate. În acest fel, ghinionul este dintr-o dată învins și tu ești în perfectă siguranță. Pe bune?

Mie nu mi-au plăcut niciodată prea mult pisicile, dar, în aceste condiții, parcă simt nevoia să le iau apărarea și voi face asta prin a explica motivele pentru care au apărut unele dintre aceste superstiții:

Ziua de marți – trei ceasuri rele

Întreaga lume este speriată de această zi și, în cele mai multe dintre țări, ziua a fost numită după planeta Marte (o planetă malefică). În Japonia, de exemplu, marțea este numită „ziua de foc”.

Cea mai des întâlnită explicație este legată de căderea Constantinopolului pe mâna Imperiului Otoman, într-o zi de marți, bineînțeles. Spaniolii și latino-americanii îi atribuie ziua de marți lui Marte, zeul roman al războiului care aduce numai necazuri. 

Lista continuă, iar cele trei ceasuri rele sunt aduse tot de guvernarea planetei Marte.  

Marţi, vor exista trei ore planetare patronate de Marte, iar sâmbăta sunt trei ore planetare guvernate de Saturn. În restul zilelor din săptămână vor exista câte două ore guvernate de cele două planete malefice, deci se poate spune că fiecare zi din săptămână are câte două ceasuri rele, numai că marţea şi sâmbăta există cele trei ceasuri rele.

Sursă: adevarul.ro

Data de 13

De fiecare dată când mă gândesc la conotațiile negative atribuite acestei zile, mă gândesc la persoanele care s-au născut pe data de 13 (sora mea) și nici nu iau în considerare ce se spune prin popor. 

O altă vorbă românească spune că „norocul și-l face omul cu mâna lui”, așa că, din punctul meu de vedere, contează cum vrem să punem problema: este alegerea noastră să învinuim data de 13 atunci când nu ne iese ceva, dar ce ne facem atunci când lucrurile nu merg cum trebuie în oricare altă zi? Atunci pe cine sau pe ce dăm vina? 

Numărul 13 este considerat plin de ghinion tot din considerente religioase: grecii nu-l suportau pentru că era următorul număr după perfectul 12: 12 zei ai Olimpului, 12 luni într-un an, 12 ore ale zilei și 12 ale nopții, 12 zodii și 12 munci ale lui Hercule

Grecii creștini aveau 12 apostoli, iar Anticristul are dedicat cel de-al 13-lea capitol al „Revelaţiei”. La cina cea de taină au fost prezente 13 persoane, iar numărul 13 îi este atribuit lui Iuda (de asemenea, există teorii care susțin că cina cea de taină a avut loc în data de 13).

Un sabat (adunare de vrăjitoare care avea loc sâmbăta, la miezul nopții) era format din 13 membri.

Așadar, depinde de noi dacă vrem să luăm în considerare informațiile de mai sus care, de altfel, nu dovedesc mare lucru.

Pisica neagră, săraca pisică

Superstițiile legate de pisici sunt mai vechi decât ne imaginăm noi. Oamenii preistorici se temeau de aceste feline pentru că erau mult mai mari decât sunt acum și carnivore feroce. În acele vremuri, teama legată de pisici era necesară supraviețuirii.

Mai târziu, în Evul Mediu, oamenii le-au atribuit calități sinistre și magice (o pisică neagră este un semn rău), iar apoi, începând de la germani, teama s-a răspândit ca ciuma (și aia neagră) și a ajuns în toată Europa. Oamenii au ajuns să înceapă să execute fiecare pisică neagră pe care o întâlneau și s-a ajuns, în acest fel, la ucideri în masă. 

Bineînțeles, lipsa de educație și de înțelegere a științei a avut o mare repercusiune asupra pisicilor negre în perioada Evului Mediu. Oamenii credeau că vrăjitoarele și pisicile negre lucrau împreună (diavolul trimitea pisicile negre să asiste vrăjitoarele în acțiunile lor malefice). Femei și pisici inocente erau executate la tot pasul.

În schimb, pisicile erau venerate în Egipt, iar oamenii care făceau rău unei pisici erau executați. 

Așadar, ce să mai credem? 

Fiecare persoană ar trebui să treacă aceste informații prin filtrul propriu. Oare merită să ne trăim viața în funcție de legile de viață nescrise de acum sute de ani? Merită să depunem atât de mult efort? Răspunsul meu este NU!

Al tău? 

Propun ca această zi de marți, 13, să fie una minunată. Nu uitați să hrăniți o pisicuță în drum spre casă, orice culoare ar avea. Pupi, pa!

ComentariiÎnchide

1 Comentează

  • Georgiana
    Adăugat 13 noiembrie 2018 la15:10 0Likes

    Majoritatea superstitiilor nu sunt inventate de români, după cum explici chiar tu. Ele sunt împrumutate de prin diverse culturi sau religii. Din punctul meu de vedere, o țară superstitioasa e o țară necivilizata (inapoiata).

Adaugă comentariu