Bună, tuturor! Ca de fiecare dată, mă bucur mult să ne revedem la clubul de carte. Așadar, în această zi vom discuta despre provoarea noastră, despre cartea pe care am citit-o pentru luna mai și pe care n-aș alege-o în mod normal.

Cartea pe care am ales-o eu se numește „Blink” și este scrisă de Malcolm Gladwell, un autor a căror cărți se regăsesc în casă datorită soțului meu.

Așa cum spuneam, nu sunt mare fană a cărților de self help sau coaching. Nu am nimic împotriva lor, însă încă nu am starea necesară pentru a parcurge fiecare rând și pentru a înțelege așa cum cred eu că ar trebui să înțeleg. Spre exemplu, cărțile acestea de coaching în care ești învățat una-alta, pe mine nu mă înfluențează cu nimic.

La mine, schimbările vin în interior după ani întregi (de chin). Poate că da, toate cunoștințele și experiențele acumulate mă ajută foarte tare, însă nu pot să spun că am citit eu vreo carte din asta care mi-a schimbat viața pentru veșnicie.

În plus, cred că nu sunt deloc publicul lor țintă. Eu nu caut niciodată păreri din exterior, din contră, uneori am senzația că sunt prea încăpățânată în ceea ce privește modul în care îmi exprim părerile.

Tocmai de aceea, cărțile acestea nu ajung la mine așa cum ar trebui. Desigur, aș fi putut alege o carte cu un subiect legat de psihanaliză, iar atunci mi-ar fi fost mai ușor.

Totuși, am vrut să încerc, să merg și pe recomandare și să dau o șansă unei cărți destul de cunoscute.

Cum mi s-a părut experiența?

Știu că nu e mare lucru, însă nu cred că am mai citit o carte non-ficțiune de vreo doi ani. Acestea fiind spune, „Blink” a venit ca o pauză binemeritată, însă o pauză care a durat foarte puțin (am citit-o în 2 zile). Rezultatul este oarecum… mediu. Nu m-am chinuit s-o citesc, însă am realizat că lucrurile acestea nu trebuie forțate. Desigur, mă bucur că am citit-o, mai ales de dragul provocării. (În plus, mi-a mai recomandat soțul meu încă o carte, numită „Fantoma rețelelor”, scrisă de Kevin Mitnick, a citit-o cineva?)

Ce părere am avut despre „Blink”?

În primul rând, trebuie să menționez faptul că această carte poate că are un efect mai bun asupra americanilor. Nu este vorba doar despre bariera limbii, ci și despre diferența culturală.

Blink este o carte, așa cum scrie și pe copertă, care te învață cum să iei decizii bune în 2 secunde. Autorul nu o încadrează neapărat în zona de self help, spunând că este „o carte plină de aventuri intelectuale, cu o parte consistentă de psihologie.”

În carte sunt descrise mai multe evenimente care sunt folosite ca exemplu în cazul unei gândiri rapide și pragmatice. Recunosc, este interesant să deschizi puțin această sferă a creierului. Poate că, de cele mai multe ori, chiar luăm decizii mai bune pe moment. Cu siguranță, cel puțin în cazul meu, cu cât mă gândesc mai mult, cu atât voi refuza, de fapt și de drept, să mai iau orice decizie.

Motivul pentru care am pomenit despre diferența culturală este legat de anumite experimente despre care povestește Gladwell. Experimentele acestea nu sunt doar legate de limba engleză, ci și de cultura americană. Probabil că britanicii s-ar simți la fel de înstrăinați de anumite situații, deși vorbesc aceeași limbă.

Spre exemplu, unul dintre experimente ne cerea să facem propoziții din înșiruiri de cuvinte amestecate. Rolul exercițiului nu era să ne punem creierul la treabă, ci să rămânem cu anumite cuvinte în cap care ne-ar duce cu gândul la bătrânețe. Rezultatul experimentului în cazul americanilor a fost că participanții s-au mișcat mai greu și se simțeau mai bătrâni.

Totuși, pentru mine, cuvintele Florida, bingo, gri sau singur nu reprezintă vreo asocierea cu bătrânețea. Dacă spuneau spital, boală, baston și tristețe, poate atunci înțelegeam mai bine. Asta se întâmplă pentru că, în România, bătrânii nu se mută în Florida să joace bingo.

Anumite povești mi s-au părut, pe alocuri, plictisitoare, în special cele legate de tacticile de război. Însă, per total, cartea a fost plăcută și ușor de citit. Poate că, în timp, se vor sedimenta în creierul meu anumite informații și voi pune în practică măcar o ideea de-ale lui Gladwell.

 • Voi ce ați citit luna asta? Care au fost părerile voastre?
 • Ați citit Blink?
 • Voi ați reușit să vă țineți de provocarea lunii? Dacă nu, ce ați mai citit în ultima vreme?

Aștept cu mare drag răspunsurile voastre în secțiunea de comentarii.

Ne auzim pe 30 iunie pentru o nouă provocare!

ComentariiÎnchide

2 Comments

 • Georgiana
  Adăugat 31 mai 2021 la13:32 0Likes

  Hey! Eu nu am citit Blink și nici n-o voi citi, nu am deloc răbdare sa citesc asa ceva, deși sunt mare fan non-ficțiune. Eu am citit Pacientul și te las sa mergi pe pagina mea de insta, @lecturilegeorgianei, sa vezi ce părere am avut despre ea.

  • Ștefania Istrate
   Adăugat 1 iunie 2021 la11:59 0Likes

   Nici eu n-am crezut că o să am răbdare, dar s-a citit destul de repede. Mulțumesc pentru răspuns, am văzut ce ai scris despre Pacientul, mă așteptam să fie mai bună!

Adaugă comentariu