Îmi imaginez că toată lumea se simte puțin stresată în perioada de dinaintea sărbătorilor de iarnă. Anxietatea, panica, stresul, îngrijorarea, oboseala, toate aceste stări care ne fac să uităm despre spiritul Crăciunului și despre ceea ce reprezintă el cu adevărat, trebuie eliminate încă de la început. 

Nici nu vreau să îmi imaginez cum se simt mamele în perioada asta, mai ales cele care au copii mici. Acestea trebuie să își facă timp și pentru a merge la toate serbările de la școală, pentru cadourile cerute la Moșu, pentru cumpărăturile necesare preparatelor preferate de membri familiei, pentru curățenie și alte un milion de lucruri. 

Nu vreau să generalizez, sunt convinsă că sunt mulți soți care preiau o mare parte din responsabilități, dar, în cazul în care nu se întâmplă asta, atunci luna Decembrie este plină de stres. 

Stresul este valabil și pentru persoanele care încă nu au copii, mai ales dacă vor să țină cont de tradiții și își doresc să facă multe lucruri înainte de ziua de 25. Așadar, cum le facem pe toate? Cum reușim să ne ducem la bun sfârșit planurile fără să o luăm razna? 

Din punctul meu de vedere, răspunsul este simplu: totul ține de organizare. Cu cât ne facem planurile din avans, cu atât totul va fi mai ușor. Poate că a venit vremea să realizăm că nu trebuie să le facem pe toate, trebuie să facem doar ceea ce este important pentru noi, ceva care contează și care poate crea amintiri. 

Cam așa arată sfaturile mele:

  1. Notează în calendar toate datele în care ai evenimente importante înainte de perioada liberă – zile legate de serbările copiilor, vizite sau petreceri de Crăciun de la locul de muncă. În acest fel, vei ști exact care este timpul pe care îl poți acorda celorlalte sarcini organizatorice. 
  2. Stabilește un buget destinat cadourilor, ornamentelor și produselor alimentare. Este important să știi exact către ce cadouri să te orientezi, în funcție de suma pe care o poți cheltui. În plus, nu uita să pui deoparte o sumă mică pentru situații de urgență.
  3. Fă o listă cu persoanele cărora vrei să le cumperi cadouri – atât membri familiei, cât și persoanelor pe care urmează să le vizitezi (în cazul în care vrei să le dăruiești ceva). Notează în dreptul fiecăruia idei de cadouri. În acest fel, atunci când vei merge la cumpărături, vei avea mereu lista cu tine și nu te vei plimba dezorientat/ă prin magazin.
  4. Fă o listă cu rețetele pe care vrei să le încerci de Crăciun. Dacă mergi în ziua de Crăciun la altcineva, întreabă ce preparate poți aduce sau cu ce poți ajuta. După ce ai stabilit asta, notează toate ingredientele necesare și verifică dacă le ai deja în casă sau trebuie să completezi cu ceva. 
  5. Începe, încetul cu încetul, să pregătești casa pentru această perioadă aglomerată: organizează dulapurile, aruncă produsele expirate, fă curat în frigider și loc pentru toată mâncarea delicioasă. De asemenea, poți avea grijă ca hainele să nu se adune grămadă în coșul de rufe, încearcă să speli și să calci cât de mult posibil. În acest fel, vei avea timp în acea perioadă să te concentrezi pe sarcinile corespunzătoare. 
  6. Începe, încetul cu încetul, să cumperi anumite produse neperisabile pe care să le tai de pe listă. Nu trebuie să facem toate cumpărăturile cu o săptămână înainte de Crăciun, va deveni copleșitor. Poate poți cumpăra bomboane și covrigi pentru colindători, ingrediente pentru dulciuri, orice poate sta în cămară până la momentul potrivit. 
  7. În cazul în care ai reușit să găsești cadourile, poți începe să le împachetezi, să le pregătești și să le sortezi. 
  8. Încearcă să te folosești de cât mai multe resurse. Gândește-te dacă poți pasa câteva dintre sarcini celorlalți membri ai familiei (dacă ai încredere că pot face o treabă bună).

Chiar dacă lista de sus pare obositoare, nu trebuie să facem toate lucrurile dintr-o dată. Cu cât tăiem mai repede de pe listă sarcinile, cu atât ne putem bucura mai tare de zilele libere în sine. Este important să nu uităm că această perioadă se concentrează pe timpul petrecut alături de familie, nu pe mâncare și cadouri. 

Dacă ținem lucrurile sub control și ne organizăm, din timp, așa cum trebuie, totul va fi mai simplu și mai puțin stresant. O listă potrivită poate rezolva multe. 

Sper că sfaturile mele v-au fost de folos și că perioada care urmează nu va fi foarte obositoare! Aveți și alte sfaturi pe care să le împărtășiți? Dacă da, le aștept în comentariile de mai jos!

P.S. În cazul în care nu aveți habar ce să cumpărați celor dragi, vă las aici filmulețele pe care le-am postat pe YouTube cu idei de cadouri. Pupi, pa!

ComentariiÎnchide

Adaugă comentariu