Nu știu exact pe unde și de câte ori am văzut reclame ale acestei cărți, dar am cedat presiunii. Trebuie să recunosc – acesta este motivul pentru care am cumpărat-o.
„Pacienta tăcută” este romanul de debut al cipriotului Alex Michaelides și, pentru că nu am răbdare să îi scriu numele întreg, îi voi spune, pe scurt, Alex M.
Acesta a studiat engleza la Universitatea Cambridge și asta se vede și în scriitura sa pentru că simte nevoie să aducă vorba despre mulți autori clasici și pe mine mă cam deranjează acest lucru într-un anume context, cum ar fi, într-un thriller.
Cartea debutează în forță, având-o ca personaj principal pe Alicia Berenson, o pictoriță care a fost arestată pentru uciderea soțului ei.
La început, nu cunoaștem adevărul: autorul lasă la alegerea cititorului dacă este vinovată sau nu pentru o perioadă de timp destul de lungă. După ce totul este legat de ea pentru câteva capitole, inserând chiar câteva notițe din jurnalul acesteia, trecem la personajul principal masculin, un psihoterapeut pe nume Theo Faber.
Încă din primul moment în care Theo și-a făcut apariția, am avut o problemă cu faptul că acesta a ținut morțiș ca Alicia șă-i fie pacientă. Pentru început, am crezut că vrea să își creeze publicitate pentru că aceasta a refuzat să mai scoată un cuvânt pe gură din momentul arestării și internării într-un spital psihiatric. Nimeni nu a putut să formeze o oarecare legătură cu ea și era destul de violentă și imprevizibilă.
Un indiciu legat de ceea ce s-a întâmplat în seara aceea este un tablou pe care aceasta l-a pictat, ALCESTA. Numele tabloului este inspirat de o legendă. Alcesta a acceptat să se sacrifice pentru a-și salva soțul, pe regele tesalian Admentos, dar aceasta a fost salvată de Hercule care a coborât în infern și a convins-o pe Persefona să o cruțe. Totuși, din momentul în care a revenit în brațele soțului ei, aceasta refuză să mai vorbească.
Revenind la Theo, m-a deranjat foarte tare această mascare a intențiilor lui sub pretextul dorinței de a o trata și ajuta. Mi s-a părut o lipsă totală de profesionalism. Totuși, acesta reușește să se angajeze la The Grove și face tot ce îi stă în puțință pentru a o avea ca pacientă.
Acesta încearcă prin tot felul de mijloace să o facă să se deschidă, întrecând cu mult limitele unui psihoterapeut. Ceea ce mi-a atras foarte tare atenția, a fost o abilitate extraordinară de a afla informații, asemenea unui detectiv.
Eu cred că personajul Theo ar fi fost, mai degrabă, un detectiv mai bun având calități de terapeut, decât un terapeut cu anumite calități de detectiv. Nu înțeleg, nici până în ziua de azi, de ce acest personaj nu a fost detectiv, putând să justifice dibăcia acestuia.
Alex M., începe să introducă, prin curiozitatea lui Theo, foarte multe personaje care au legătură cu trecutul Aliciei. Rând pe rând, acestea adaugă și mai mult suspans, dându-mi impresia că povestea va fi extrem de complicată și că îi va implica pe toți.
În schimb, dezamăgirea mea a fost mare când mi-am dat seama că acesta nu a fost cazul. M-a deranjat faptul că a deschis atât de multe căi, dar le-a lăsat în suspans, folosindu-se de aceste personaje doar pentru a umple paginile cu propoziții.
Aveam impresia că voi găsi o carte asemănătoare trilogiei Millennium, dar m-am înșelat amarnic. Așteptările mele au fost prea mari și am rămas cu buza umflată, deși, trebuie să recunosc, punctul culminat chiar m-a luat prin surprindere.
Da, recunosc, nu mă așteptam la o asemenea dezvăluire, dar nu mi-a oferit cine știe ce satisfacție. Acesta se folosește de povestea sa de viață. având o soție adulteră pentru a ne deruta în ceea ce privește timpul în care se desfără totul, încurcând, cumva, prezentul cu trecutul pentru a accentua surpriza.
Așa cum am mai menționat. din punctul meu de vedere, thrillerele se împart în două categorii: acelea pe care vrei să le citești cât mai repede pentru a afla ce s-a întâmplat și acelea pe care vrei să le citești, dar îți este milă să-l termini pentru că este prea bun! „Pacienta tăcută” este un thriller pe care vrei să-l termini repede pentru că vrei să afli ce s-a întâmplat.